Shtegu MTB e tejkalon një gjatësi prej 100 km, e cila ndërhynë në pjesën perëndimore të Kosovës përmes një mali unik dhe peizazhe rurale, kullota, kuriozitet rurale, barinj  të ri dhe të vjetër dhe rrugët te krijuara nga udhëtarët përgjatë parkut kombëtar ” Nemuna “që lidh veri-lindje të Malit të Zi dhe Shqipërisë veriore.

Rruga e Biçikletëve malore në VIP të Alpeve Dinarike shtrihet mbi territorin rural dhe malor të Pejës, Deçanit dhe Junikut. Megjithëse çiklizmi mund të fillojë nga të dy anët, në vijim është një përshkrim i shkurtër i vendndodhjeve nëpër të cilat kalon nga veriu në fund të jugut të shtegut.
Hajla kalimi ne bazamentin te majës Hajla 2403m alt. ne kufi me Malin e Zi – përmes fshatit Pepaj – duke kaluar pranë Reka e Allages – bazamenti i fshatit Malaj – përmes kanionit të Rugovës me lumin me një pjesën te poshtme të saj, me rrip të ngushtë shkëmbor me dy tunele, ujëvara, pranverë të ujit të pijshëm dhe ura që janë pjesë I monumentit të Komunës së Pejës, i mbrojtur plotësisht Monument Natyror, pastaj duke u kthyer drejtë dhe duke u hipur lart Gorge Milishhevac – duke rënë nga gryka e Deçanit – duke kaluar pjesën veriore të qytetit të Deçanit – nga ana e majtë dhe duke ngasur biçikletën për një distancë të shkurtë drejt Pejës, duke u kthyer ne djathet vazhdon me biciklet ne fshata : Isniq, Irzniq dhe Prilep – duke kaluar rrugën Deçan-Gjakovë, bashkohen në një diagonale rruga që shkon nga Rastavica në Junik, udhëtohet përgjatë saj deri në qytet Junik, pastaj kaloni lumin Ereniku dhe kaloni nga Parku Natyror Moronica – përmes Koshare në Padesh kufi Me Shqipërinë.

 

RRUGA E SHTEGUT BICIKLORE MALORE PERMES MAJEVE TE BJESHKET E NEMUNA

Udhetimet janë paraqitur në dy mënyra:

I : Për çiklista malor me përvojë:

-MTB segmenti I 1: Hajla( MNE- RKS) –  bjeshka Sllanopoje : me gjatësi 40 km , dhe kohëzgjatje 8 h;

-MTB segmenti I 2: bjeshka Sllanopoje- Koshare me gjatësi 60 km; dhe kohëzgjatje 9 h.

 

II: Për çiklista malor me ma pak përvojë:

– MTB segmenti II 1: Hajla( kufiri MNE- RKS)- fshati Shtupeq i madh: Gjatësia 17 km (1 ditë)

– MTB segmenti II 2:  fshati Shtupeq i madh – bjeshka Sllanopoje : Gjatësia 21 km (1 ditë)

– MTB segmenti II 3: bjeshka Milishevc – Belle në kanjonin Decan: Gjatësia 20 km( 1 ditë)

– MTB segmenti II 4: Belle në kanjonin Decan- Koshare/Padesh( Kos-Al border) Gjatesia 42 km ( 1 ditë)Bike Guidebook ALB